TIER2 nagrada dodeljena srpskom timu za osnivanje Mreže reproducibinosti!

nagara oyodo kE0o9syjDZQ unsplash

Photo by Nagara Oyodo on Unsplash

Srpski konzorcijum, koji se sastoji od devet organizacija – šest instituta i tri fakulteta (Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, Institut tehničkih nauka, Srpske akademije nauka i umetnosti SANU, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", Univerzitet u Beogradu - Elektrotehnički fakultet, Filozofski fakultet, Univerziteta u Beogradu sa LIRA Labom, Institut za medicinska istraživanja, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet, Univerziteta u Kragujevcu), a među učesnicima i učesnicama konzorcijuma su i članovi i članice Zajednice otvorene nauke Srbije (eng. Open Science Community Serbia, skraćeno OSCS), dobiće inicijalna sredstva za unapređenje istraživačkih praksi i promovisanje otvorene nauke, kroz osnivanje nove Mreže za reproducibilnost.

Cilj je da se omogući promovisanje rigoroznih istraživačkih praksi, da se podrže interdisciplinarne saradnje i diskusija, kao i da se poveća poverenje u nauku.

Konzorcijum se fokusira na integraciju otvorene nauke, reproducibilnosti i inkluzivnih politika u institucije i obrazovanje. Vizija globalne reproducibilnosti je da istraživanje bude transparentno, etičko i rigorozno.

Vest o nagradi je dostupna na: https://tier2-project.eu/news/2024-tier2-open-call-newest-reproducibility-network-awardee-revealed

Takođe, vest o nagradi je objavljena na sajtu Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu: https://www.etf.bg.ac.rs/sr-lat/vesti/2024/09/srpski-konzorcijum-dobitnik-tier2-nagrade i na društvenim mrežama (na primer, https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7240044044087656449/).