O Zajednici otvorene nauke Srbije

Zajednica otvorene nauke Srbije (OSCS, eng. Open Science Community Serbia) je osnovana sa ciljem da se promovišu dobre prakse u otvorenoj nauci i da se omogući saradnja i razmena iskustava između istraživača i bibliotekara. Inicijativa za OSCS je pokrenuta u martu 2021. godine, a osnivački sastanak je održan 2. novembra 2021.

Prijave za članstvo u OSCS koje je u potpunosti besplatno će biti uskoro otvorene, a svi zainteresovani mogu pristupiti mejling listi popunjavanjem Pristupnice.

Prva zajednica otvorene nauke (OSC, eng. Open Science Community) je osnovana 2018. godine na Univerzitetu u Utrehtu, a kasnije su ovu inicijativu usvojili i druge institucije u Holandiji i u svetu (izvor: https://inosc-starter-kit.netlify.app/docs/). Trenutno, Međunarodna mreža zajednica otvorene nauke (eng. International Network of Open Science & Scholarship Communities, skraćeno INOSC) obuhvata 32 zajednice (uključujući i OSCS) i ima preko 2300 članova širom sveta (https://osc-international.com/, pristupljeno 29.06.2023).

inosc1422x428 768x231 1

Za više informacija o INOSC-u, dostupna je i video prezentacija:

Open Science Community Video from Loek Brinkman on Vimeo.